Digikyvykkyys-hankkeen Digiosaamisen jalkauttaminen -verkosto järjestää kuluvana syksynä kaksiosaisen koulutuksen, jossa perehdytään eri näkökulmista, miten henkilöstöstä tulee aktiivinen toimija osaamistarpeen tunnistamisessa.
Koulutuksen ensimmäisessä osassa 23.9.2024 syvennyttiin Maija Vuorisen (KAO) ja Marleena Hyytiäisen (AhlmanEdu) johdolla teemaan erityisesti digiosaamisen kannalta.
Tilaisuudessa kuultiin case-esimerkit SEDU:lta ja AhlmanEdu:lta ja aiheesta keskusteltiin pienryhmissä. Minna Haasio (SEDU) kertoi SEDU:n henkilöstön osaamismerkeistä ja niiden hyödyntämisestä osaamisen kehittämisessä. Osaamisen kehittäminen on osa toimintakulttuurin muutosta ja vaikuttaa siihen, miten tulevaisuudessa tehdään töitä, asioidaan, opitaan ja opetetaan. Koulutusten suunnittelua ohjaavat strategiset ja toiminnalliset tavoitteet, prosessien laatuauditoinnit, osaamismerkkien palautekyselyt ja pakolliset merkkiin sisällytetyt teemakohtaiset arviointikyselyt.
Eija Hutko (AhlmanEdu) puolestaan kertoi AhlmanEdu:n Digistarttipaketista, joka on osa henkilöstön ja opiskelijoiden perehdyttämistä. Digistarttipaketti on Moodlessa suoritettava kurssi, jonka avulla henkilöstö ja opiskelijat voivat tutustua itsenäisesti AhlmanEdussa käytettäviin digitaalisiin järjestelmiin ja sähköisiin palveluihin. Kurssin suorittamisen jälkeen henkilö tuntee käytössä olevat digitaaliset palvelut ja osaa hyödyntää niitä tehokkaasti. Digistarttipaketti on otettu hyvin vastaan ja sen laajuutta on pidetty kattavana. Kehittämistyö jatkuu edelleen.
Lisäksi Hanna Walden Tiimiakatemia Global Oy:stä avasi osallistujille henkilöstön itseohjautuvuuden ja innostumisen merkitystä osaamisen kehittämisessä sekä yhdessä oppimisen kulttuurin tärkeyttä. Hän korosti, että itseohjautuvuus ei ainoastaan lisää työntekijöiden motivaatiota ja sitoutumista, vaan myös parantaa organisaation kykyä sopeutua muuttuviin olosuhteisiin. Innostunut ja itseohjautuva henkilöstö on avainasemassa, kun pyritään luomaan innovatiivinen ja oppimista tukeva työympäristö. Lisäksi hän painotti, että yhdessä oppiminen ja tiedon jakaminen ovat keskeisiä tekijöitä organisaation menestyksessä.
Tilaisuuden loppupuolella käydyssä akvaariokeskustelussa jatkettiin näistä teemoista. Minna Haasio, Eija Hutko ja Hanna Walden keskustelivat tiimien ja yhteisön kyvystä oppia, kehittyä, ottaa vastuuta ja toimia yhdessä. He toivat esiin, että onnistumisen edellytyksenä on henkilöstön saaminen mukaan osaamisen kehittämiseen. Tämä tarkoittaa, että työntekijöille tulee antaa mahdollisuuksia ja resursseja kehittää itseään jatkuvasti. Johtajien rooli on tässä keskeinen: heidän tulee edistää ja vahvistaa henkilöstön itseohjautuvuutta tarjoamalla tukea, luomalla kannustavaa ilmapiiriä ja poistamalla esteitä, jotka voivat haitata oppimista ja kehittymistä. Näin voidaan varmistaa, että organisaatio pysyy kilpailukykyisenä ja kykenee vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin.
Koulutuksen toisessa osassa marraskuussa syvennytään organisaation digiosaamisen kehittämiseen ja johtamiseen. Lue lisää tästä.