19.4.2023 järjestettiin kaikkien strategiahankkeiden yhteinen väliseminaari Aulangolla, Hämeenlinnassa ITK2023-konferenssin yhteydessä. Paikan päällä osallistujia oli noin 100 ja striimin välityksellä seminaarin osallistui lähes 150 henkilöä.
Seminaaripäivän aluksi kuultiin futuristi Elina Hiltusen mielenkiintoinen ja ajatuksia herättänyt puheenvuoro 3 avainta tulevaisuuteen: ennakointi, innovointi ja kommunikointi.
Hiltunen korosti puheenvuorossaan, että me emme tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, sillä tulevaisuutte ei voi ennustaa. Käytössämme on kuitenkin erilaisia faktoja: megatrendit, trendit, villit kortit ja heikot signaalit. Näiden faktojen avulla meidän on mahdollista ennakoida, varautua erilaisiin tulevaisuuksiin. Jos emme varaudu mihinkään, tulevaisuus voi olla hyvinkin dystooppinen: asiat menevät niin pieleen, että niille on mahdotonta tehdä mitään. Emme siis voi tuudittautua siihen, että etenemme tiettyä, haluttua polkua, vaan meidän on varauduttava ja kyettävä reagoimaan.
Päivän aikana päästiin myös seuraamaan paneelikeskustelua aiheesta "Dataa, tekoälyä ja oppimisanalytiikkaa". Iltapäivän työpajaosuudessa keskusteltiin ammatillisen koulutuksen digivisiosta 2030. Työapajan aiheeseen virittäydyttiin pohtimalla kysymystä "Miten johto voi tukea henkilöstön osaamisen kehittymistä jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä?"
Hienon seminaaripäivän päätti digitalisaation asiantuntija, tietokirjailija ja biohakkeri Teemu Arinan innostava ja ajatuksia herättänyt puheenvuoro työn muutoksesta, digitalisaatiosta ja tekoälystä. Puheenvuorossaan Arina sanoi, että työ on muuttunut ja tulee muuttumaan tulevaisuudessakin. Hänen mukaansa jokaisen tehtävän kohdalla tulisi kysyä, voiko sen automatisoida. Jos ei, voiko sen ulkoistaa. Jos ei, voiko sen optimoida.
Päivän aikana kävi selväksi, että vaikka hankkeiden läpivienti onnistuu verkossa, livekohtaamisia ei voita mikään. Sen verran vilkasta ja iloista keskustelua käytiin päivän teemoista ja puheenvuoroista.
Comments