top of page

Kyberturvallisuus


Kyberturvallisuus kattaa kaiken ohjelmistoista toimiin, joilla pyritään turvaamaan esimerkiksi laitteita ja tietoa hyökkäyksiltä, häiriöiltä ja muilta vaaroilta. Kyberturvallisuuden merkitys on viime vuosina kasvanut entisestään.


 

Kyberturvallisuus torjuu verkkouhkia


Sähköiset ja internetistä riippuvaiset toiminnot ovat nykyään arkipäivää ja iso osa myös valtioiden kriittisestä infrastruktuurista on näistä riippuvainen. Tästä syystä kyberturvallisuuden merkitystä ei voi korostaa tarpeeksi. Voi vain kuvitella mitä tapahtuisi, jos yhteiskunnan kannalta tärkeät toiminnot lakkaisivat yhtäkkiä toimimasta, esimerkiksi kyberhyökkäyksen seurauksena.  


Sähköinen maksuliikenne lakkaisi, yhteydenpito verkon välityksellä olisi mahdotonta ja monien asioiden, kuten sähkön sekä veden, toimitus lakkaisi nopeasti. Arkipäivässä jo pienet häiriöt esimerkiksi sosiaalisen median palvelussa tai sähköpostissa aiheuttavat usein suurta harmia. Isompien haittojen ehkäisemiseksi valtiot ovat varautuneet kyberturvallisuuden ylläpitoon vakavissaan.  


Suomessa kyberturvallisuuden eteen tekee töitä vuonna 2014 perustettu Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin alaisuudessa toimiva Kyberturvallisuuskeskus. Tämän lisäksi kyberturvallisuus on nykyään äärimmäisen tärkeää yrityksille ja organisaatiolle, joten alan osaajien kysyntä on suurta ja jatkaa kasvamistaan.  


 

Kyberturvallisuus koskee kaikkia


Vaikka ei pitäisi itseään tärkeänä kohteena, tämä ei tarkoita ettei voisi joutua verkkorikollisten uhriksi. Verkkorikolliset valikoivat kohteensa usein täysin sattumalta hyödyntämällä automatisoituja hyökkäyksiä tietojenkalasteluun, tietomurtoihin ja haittaohjelmien levittämiseen.  


Verkkorikolliset eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan joukkoon mahtuu monenlaisia tahoja, joilla on omat motiivinsa. Hakkerointi ja muut verkkorikollisuuden muodot kuuluvat esimerkiksi järjestäytyneen rikollisuuden, terroristiryhmien sekä kansallisten toimijoiden työkalupakkiin.  


Yksityishenkilöiden ja yritysten lisäksi kyberturvallisuus on tärkeä osa valtioiden puolustusta sekä sodankäyntiä. Vaikka isot yritykset ja organisaatiot voivat olla houkuttelevia kohteita verkkorikollisille, riittämättömät toimet omasta kyberturvallisuudesta huolehtimiseen voivat aiheuttaa monenlaista haittaa. 


Näihin kuuluvat:

  • rahan menetys  

  • identiteettivarkaus  

  • tilien kaappaaminen  

  • datan häviäminen  

  • henkilökohtaisten tiedostojen lukitseminen  

  • yksityisyyden menetys  


 

Päivitetty 9.4.2024

Tekijät


Tietoturva ja kyberturva

Text

Text

Text

Text

Text

Text

Text

Text

bottom of page