top of page

Google Classroom – en lärplattform som integrerar grundläggande Google-verktyg som Dokument, Drive, Meet och Kalkylark


I Classroom kan läraren skapa kurser, dela material, ge respons och utvärdera. Plattformen har använts på Ammattiopisto Live sedan 2016. I Classroom arbetar en studerande självständigt oavsett tid och plats, arbetar med material i samarbete med andra studerande eller deltar i en virtuell lektion. Lärmiljön gör det möjligt för studerande och läraren att kommunicera i realtid eller vid en separat överenskommen tidpunkt. Grundpaketet är gratis och tillgängligt för alla Google-kontoinnehavare.


Läroanstalter ingår ett separat avtal med Google och blir Google Workspace for Education-kunder. Studerande får ett konto i miljön som fungerar annorlunda än konsument-kunds Gmail-konton: Google har åtagit sig att säkerställa att studerandes information inte används för att rikta annonsering och deras integritet garanteras i enlighet med EU:s dataskyddsbestämmelser.


Läs om Google for Educations dataskydd


Vid behov bör du söka efter ytterligare information om ämnet med hjälp av en sökmotor, främst: Google Workspace edu dataskydd implementeringsguide. Var noga med att titta på från vilken period dokumentet du fick som sökresultat är från. Materialet är uppdaterat och det finns många versioner online.


 

Lycka till med Google Classroom


 • De flesta av studerande förstår logiken i applikationen snabbt, och idag har de allra flesta redan använt Classroom i grundläggande utbildningen. Applikationen är lämplig för användare i olika åldrar och nivåer, även vuxna nybörjare kan lätt lära sig det.


 • Kurser och inlämningsuppgifter är lätta att förbereda och modifiera, även om du inte är en erfaren användare av Googles tjänster. Att kombinera olika verktyg på samma plattform gör driften enklare.


 • Plattformen möjliggör olika typer av uppdrag och fördelning av olika uppdrag till olika studerande. Differentiering är lätt ur den synvinkeln.


 • Du kan schemalägga när uppgifter skall skickas till studerande.


 • Uppgifter sparas automatiskt.


 • Klassrummet innehåller bedömningsverktyg och en plagiatkontroll.


Utmaningar i Google Classroom


 • Klassrumskursen ser alltid likadan ut, redigeringsmöjligheterna är begränsade, vilket också är en fördel för vissa studerande.


 • Classrooms hanteringsalternativ för hemsidor är begränsade: Om en lärare/studerande har dussintals kurser visas alla på startsidan, och det enda sättet att organisera dem är att flytta kurserna till olika platser i den här vyn.


 • Kurser är lätt bara uppgiftsbanker, som som sådana inte garanterar lärande. Det behövs också aktiviteter online för att locka till aktiv informationsbehandling. Det är dock inte lätt att göra särskilt teoriinformation lätt att förstå och samtidigt intressant på nätet.


 • studerande kan inte alltid korrigera sina resultat, oavsett hur mycket läraren uppmuntrar och kommenterar.


 • Att använda hjälpmedel för synskadade i klassrummet har ställts inför utmaningar. 

Instruktioner angående ärendet (på finska):


Googles hjälpcenter för lärare om att använda Classroom


GEM via Google Classroom-modellen i LiveRobert Bahr, instruktionsvideo på Google Classroom - presentationen har ett kontext inom grundläggande utbildningen, men instruktionerna fungerar även för andra stadiet 

Uppdaterad den 9 april 2024

Skapad av


 Digitalisering i lärandeprocessen

Text

Text

Text

Text

Text

Text

Text

Text

bottom of page