Undervisnings- och kulturministeriet anordnade den 8.2.2024 ett webbinarium om aktuella frågor inom andra stadiets utbildning, med syftet att stärka dialogen mellan ministeriet och utbildningsanordnarna samt att informera om aktuella ärenden och projekt.
Ett tema på webbinariet var yrkesutbildningens digitala förmågor. Jyrki Ingman (Omnia), projektledare för Digitala förmågor (Digikyvykkyys) och Övergripande arkitektur (KARKKI) projekten, Mari Mulari (Stadin AO), projektledare för Lärande analytik projektet, Miia Mäentausta (Työtehoseura ry), projektledare för Digikunnig projektet och Kim Konttinen (Omnia), projektledare för Informationsledning (Tieto-osaava) projektet, belyste nätverkprojektens centrala resultat från 2022-2024. Nätverksarbetet fortsätter inom Digitala förmågor projektet med fokus på att implementera de erhållna resultaten och utvecklade arbetsmetoderna.

Miia Mäentausta gick igenom Digikunnig projektets syfte, mål och målgrupper i sin del av presentationen. Projektets mål har varit och är att utveckla ledningen och kompetensen för digitalisering inom yrkesutbildningen med tonvikt på kompetens samt att även möjliggöra utvecklingen av digital infrastruktur:
Utbildningsanordnarna bör ha förståelse för vad som bör behärskas
Utbildningsanordnarna bör ha förståelse för vem som bör behärska vad
Anställdas ansvar för sin egen kompetens
Utbildningsledningens ansvar för sin egen och personalens kompetens.
Genom att dessa mål uppnås möjliggörs att yrkesutbildningens kärnuppgift utförs på ett kvalitativt och kundorienterat sätt med beaktande av arbetslivets behov.

Miia Mäentausta berättade också för den stora publiken om det kompetenscampus som byggts under projektets gång, där en omfattande samling av material om olika digitala ämnen har samlats för yrkesutbildningsaktörer.
Kompetenscampuset utvecklas och materialet utökas för att kunna erbjuda aktuell information om digital ledning och -kompetens inom yrkesutbildningen.
Materialet innehåller bland annat:
Vad man bör veta/behärska och varför?
Rekommendationer för arbetssätt
Fallstudier där man kan hämta lärdomar från andra
Verktyg för att underlätta och effektivisera framsteg
Källor för ytterligare information
Vanliga frågor
En virtuell miljö med spelbaserade läromedel som t.ex. ett dataskyddsdjungel, escape room för ledning av personalens kompetens mm.
En AI-chatt som kan svara på frågor relaterade till sidornas ämnen
Fortsättning på nätverk och samarbete
Man behöver alltså inte längre oroa sig för vad man bör veta, var man kan hitta information, eller om någon annan redan har hittat en lösning - på kompetenscampuset är det möjligt att utvecklas och förbättras!